,,Zovem se Dunja” – Nenad Milkić

Roman „Zovem se Dunja“ roman pun životne istine. Glavna okosnicca je tema abortusa u Srbiji, ali kroz dva paralelna sveta prikazana u romanu koje pisac na divan način prepliće, susrećemo se sa mnogim osetljivim temama koje muči naše društvo, a to je nasilje u porodici.

Kroz lik Sanje prikazan je odnos našeg društva prema trudnicama, niko ne želi da zaposli trudnicu kao da je trudnoća bolest. Kroz lik gospodina Pavlovića prikazani su novokomponovani bogataši  i njihov odnos prema ljudima. Takođe prikazan je problem korupcije u društvu i koliko je ona duboko ukorenjena kod nas.

Ali, sa druge strane, prikazan je neki drugi svet koji živi paralelno sa našim. Svet u koji naša duša odlazi ako smo dovoljno iskreni, dobri i požrtvovani. Roman koji na lep način prikazuje svet u kome žive duše. U romanu je prikazan i lik belog maga, iscelitelja ljudske duše kome je Milkić nadenuo ime Vuk. A zašto baš Vuk? Vuk je po mitologiji zaštitnik Srba.

„Zovem se Dunja“ je takođe roman koji govori o tome da u životu ako dovoljno veruješ postoji i druga šansa. Da se treba ostaviti prošlost iza sebe da bi se moglo krenuti u bolju budućnost.

Ono što je najlepše kod ovog romana je što autor nikog ne osuđuje. Čak ni žene koje namerno urade abortus.

Marijana Bašić

Čitajte još

Džejms Džojs je rekao…

Anita

Frančesko Petrarka je rekao…

Anita

Srpska poslovica kaže…

Anita

Leave a Comment