Stres kao uzročnik mnogih bolesti

Ljudi u XXI veku okupirani modernim životom i jureći za modernim dobom često padaju u depresiju iz depresije prelaze u stres. Žudeći za pohlepom često izgore u želji koja ih baci u očaj. Nekada, u želji da obezbede svojoj porodici i sebi lep život, ,,bace“ se u depresiju jer im možda ne polazi sve za  rukom. I na kraju dođu do stresa.

Stres dosta negativno utiče na naš život. Kada snažno i borbeno odlučite i napravite prave korake ka zdravim navikama možete da pobedite ili umanjite stres.

Kortizol je najvažniji hormon stresa u našem organizmu. Najčešći uzorci stresa su: ignorisanje činjenice da ste pod pritiskom i da nešto nije u redu. Mogu uticati tuga, bes i razočarenje.

Postoje dve vrste stresa.

  1. Akutni stres je povezan sa jednim događajem koji jako pogađa organizam i uzrokuje trenutnu neprijatnost i tenziju.
  2. Hronični stres karakterističan je po nizu ponavljanja neprijatnih situacija koje narušavaju psihičku ravnotežu.

Veliki problem kod stresa može da se odrazi na zdravlje. Može ostaviti posledice u vratu i ramenima. Bolovi ne dolaze samo od neprijatnog položaja tokom spavanja. Vrat i ramena su prva meta kada je u pitanju stres. On može izazvati jaku migrenu i bol u stomaku i bol u vilici.

Emotivni stres može uticati na srce i kožu. Ali to nije sve, od stresa pate i zglobovi, kosti i mišići. Kao i imuni sistem koji slabi kada ste pod stresom.

Budi jak i uporan reši se stresa uz zdrave obroke i fizičke aktivnosti. Okreni se pozitivnoj strani života.

Katarina Radičević

Čitajte još

Dečiji fras, rizici i posledice

Anita

Psorijaza – kako je pobediti?

Anita

Citrusi u službi našeg tela

Anita

Leave a Comment