Saher, čokoladna fantazija

Nazivaju je ,,kraljicom čokoladnih torti” ili ,,bečkom kraljicom slatkiša”. Saher torta važi za jednostavnu, ali i najslađu čokoladnu fantaziju. Pravi se po originalnom receptu koji se tajno čuva u jednom sefu bečkog hotela ,,Sacher”.

Poznata je po svom puterastom i sočnom ukusu. Kada jedete Saher tortu ili tzv. ,,sahericu”, čini vam se kao da se topi u ustima. Toliko je kremasta i guste strukture da rajski uživate u savršenom skladu čokoladne kore, marmelade od kajsije i čokoladne glazure.

U ovom članku ću vam ukratko predstaviti istorijat ove čuvene torte. U drugom delu saznajte kako da je sami napravite.

Kako je nastala Saher torta

Vodi poreklo sa bečkog dvora iz XIX veka. Dobila je ime po jevrejskom pekaru Francu Saheru, koji je kao 16-godišnjak morao da hitno izmisli recept. Austrijski vojvoda i kancelar Meternih imao je važne goste na dvoru tadašnje 1832. godine. Desilo se neplanirano da se njegov glavni kuvar razboleo.

Iako je bio samo šegrt, Franc je dobio veliki zadatak. Trebalo je da hitno napravi dezert. Napravio je na brzinu čokoladnu tortu koju je na sredini premazao marmeladom od kajsije, a na vrhu prelio čokoladom. Ni sanjao nije da će se to toliko dopasti gostima na bečkom dvoru i da će recept zaživeti.

Stopama Franca je krenuo njegov sin Eduard. On je najpre radio u poslastičarnici ,,Demel”, u kojoj je usavršavao recept pravljenja Saher torte. Obogatio se, pa otvorio hotel ,,Sacher” 1876. godine. Gosti iz čitavog sveta su se oduševljavali sahericom, a hotel je postao poznat.

Verovali ili ne, zbog ove torte je dolazilo do sudskih sporova. Posle smrti svog muža Eduarda žena je nastavila voditi hotel. Međutim, desio se bankrot, pa su morali da ga prodaju, a njihov sin koji se takođe zvao Eduard zaposlio se u poslastičarnici ,,Demel”. Pošto su hotel ,,Saher” i ova poslastičarnica prodavali Saher tortu, došlo je do njihovog sukoba.

Foto: mogujatosama.rs

Negde 50-ih godina XX veka vodio se tzv. ,,sedmogodišnji rat kolača”.

Postavljalo se pitanje ko ima pravo na recepturu i prodaju torte. Spor se završio tako što su obe strane dobile prava, s tim što im se malčice razlikuju nazivi i recepti. Hotel ,,Sacher” pravi ,,Original Saher tortu” koja se odlikuje time što se pekmez od kajsije stavlja na sredinu između dve čokoladne kore. Poslastičarnica ,,Demel” pravi ,,Eduard Saher tortu” koja se razlikuje od prethodne po tome što je pekmez od kajsije na vrhu odmah ispod čokoladnog preliva.

U hotelu saherica ima okrugli čokoladni pečat kao dokaz da je pravljena po originalnom receptu. Toliko se dopada ljudima da je dobila više varijanti i ,,kopija” širom sveta. Na primer, u srpskoj verziji se koriste mleveni orasi umesto brašna.

Recept za Saher tortu

Evo jednog od recepata kako možete da kod kuće napravite Saher tortu.

Sastojci za čokoladnu koru ili biskvit:

  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 150 g putera
  • 6 jaja
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • Prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 150 g pšeničnog oštrog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo

Za premaz na sredini: marmelada ili džem od kajsija. Prema želji možete da dodate nekoliko kapljica ruma.

Za glazuru: 60g putera i 200g čokolade za kuvanje.

Kako da pripremite sastojke?

Najpre odvojte žumanca od belanaca. To je bitno kako bi tekstura kore bila mekana i pufnasta. U posudi za mešanje umutite mikserom šećer, vanilin šećer i puter, pa zatim dodajte žumanca i otopljenu čokoladu. Nastavite da miksate. U drugoj posudi umutite belanca mikserom, pa dodajte so i šećer u prahu. Miksajte belanca dok ne dobiju penastu teksturu.

Jedan deo šama od belanaca pomešajte sa prvom smesom od žumanaca. A ostatak šama pomešajte sa praškom za pecivo i brašnom. Zatim spojite obe smese i dobro mešajte.

Uzmite okruglu tepsiju i obložite njeno dno papirom za pečenje. Pecite smesu otprilike 45-50 minuta na 180 stepeni (zavisi od toga kakvu rernu imate).

Kada se pečeno testo ohladi, polako ga rasecite nožem na dva dela. Pravilo je da se seče vodoravno na sredini. Polovinu marmelade od kajsije premažite kašikom ili špatulom na jednoj polovini ispečenog biskvita. Zatim spojite obe kore, pa drugu polovinu marmelade premažite sam vrh torte. Što se tiče glazure, otopite čokoladu na pari zajedno sa puterom. Prelijte preko cele torte da bude na njenom vrhu i sa strane.

Prema želji možete da umutite i dodate nezaslađeni šlag. Stavite sahericu u frižider da se stegne nekih pola sata, pa služite kao dezert ili uz šolju vruće kafe.

Uživajte u ukusu Saher torte, čokoladne fantazije! Prijatno!

Mirjana Dimitrijević

Čitajte još

Šah, kraljica igara

Anita

Šešir, ukras ženske glave

Anita

Lombardija, srce Severne Italije

Anita

Leave a Comment