Portoriko, zemlja ruma i pinja kolade

Pre dolaska Evropljana u današnjem Portoriku živeo je narod Taino. Njih je „otkrio“ Kristofer Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. godine, onda su ih porobili  Španci i doneli im razne bolesti. Dali su im ime Puerto Riko što znači Bogata luka i plačka je mogla da počne. Izrabljivanje od strane Španije je trajalo do 1898. godine kada je Španija nakon poraza u špansko-američkom ratu bila prinuđena da prepusti ovo ostrvo Sjedinjenim Američkim Državama.

Portoriko je arhipelag koji čine glavno ostrvo Portoriko i puno manjih ostrva, glavni grad je San Huan  i službeni jezici su engleski i španski. Nalazi se na severoistoku Karipskog mora i klima je tropska i blaga tokom cele godine, od 27 u priobalju do 21 u planinama. Zima se od leta razlikuje u prosečnim temperaturama za 3 stepena Celzijusa. Kišna sezona je od aprila do novembra, ali temperature su i tada oko 30 stepeni.

Hrana koja se jede je začinjena i ljuta sa uticajem latino kuhinje. Sastoji se često od banana i svinjetine pa je i jelo koje je ovde najbolje na svetu Green Sofrito od grilovanih banana i svinjetine.

Plaže su savršene duge i peščane i ima ih ukupno u dužini od 400 km što je 80% obale. Najlepše su Tortuga Beach, Flamenco Beach, Bateria El Escambrion i Los Tubos. Voda je puna biolumiscentnih planktona koji svetle fluorescentno tokom noćne vožnje.

Foto: Unsplash.com

Sa plaže možete u istraživanje tropskih prašuma. El Junge je prašuma specifična po endemskom dvorfizmu, što znači da su mnoge vrste ovde niže rastom nego na ostalim mestima. Ovde živi najpoznatija edemska vrsta žabe koki koja je baš mala, ali veoma glasna. U ovoj prašumi raste i nacionalni cvet Portorika portorikanski hibiskus i ima prelepih vodopada.

Glavni grad je jedna od vodećih turističkih destinacija sa muzejima, galerijama i svime što predstavlja sudar tradicije i modernog na Karibima.

Portorikanski rum je jedinstvenog ukusa i jedan je od glavnih sastojaka Pinja kolade koja je nastala 1957. godine u hotelu „Karibe Hilton“ u San Huanu. Kao njen tvorac upisan je barmen Ramon Monćito Marero, mada postoje i drugi koji pretenduju na ovaj izum. Ipak planetarnu popularnost ovom koktelu doneo je Del Boj iz „Mućki“ u seriji ovo je njegov omiljeni koktel.

Foto: Unsplash.com

Sastojci su sledeći:

60 ml belog ruma, 60 ml soka od ananasa, 20 ml kokosovog krema, 10 ml slatke pavlake. Sve se protrese u šejkeru i sipa u čašu do pla punu kockicama leda. Ukrašava se kriškom svežeg ananasa i danas je nacionalno piće Portorika i dan Pinja kolade se slavi svakog 10. jula.

Zdravka Todorović

Čitajte još

Piletina s jajima

Anita

Tortice sa filom od sira i začina

Anita

Kolač sa višnjama

Anita

Leave a Comment