Policistični jajnici

Kažu za policistične jajnike da ,,kradu ženstvenost” damama. Ako ste žena, znate i sami koliko se brinete kada vam izostane ili kasni menstruacija. To može, ali i ne mora da ukazuje na policistične jajnike, koji podrazumevaju više simptoma.

Ovo je sindrom koji pogađa žene u reproduktivnom dobu od puberteta do menopauze. Kada nastane poremećaj u rastu i razvoju folikula (deo jajnika koji prskanjem oslobađa jajnu ćeliju), onda izostaje ovulacija (proces u kojem dolazi do oslobađanja jajne ćelije u jajovod). Tada se javlja više cističnih folikula u kori jajnika ispod njegovog omotača.

Kako to izgleda na ultrazvuku?

Sindrom policističnih jajnika se relativno lako uočava ultrazvučnim pregledom. Jajnici su skoro duplo uvećani, a cistični folikuli liče na niz perlica koje su međusobno povezane u njegovoj kori. Cistice mogu da budu dimenzija 5-15mm.

Šta je uzrok policističnih jajnika?

Uglavnom lekari navode tri glavna faktora koji prouzrokuju ovu tako čestu pojavu kod žena.

 • Genetika. Ukoliko je neko iz vaše porodice imao policistične jajnike ili dijabetes, to može da prouzrokuje istu pojavu kod vas.
 • Loše životne navike: pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, izostanak fizičke aktivnosti, nezdrava hrana.
 • Dijabetes. Pošto ćelije postanu imune na insulin koji je važan za razgradnju šećera, onda se on sve više luči. Međutim, isti taj insulin povećava nivo muških polnih hormona (androgena), što utiče negativno na ovulaciju u vašem organizmu.

Koji su simptomi policističnih jajnika?

Policistični jajnici imaju mnogo simptoma. Često odlazite kod dermatologa ili ginekologa zbog nečega drugog, recimo, akni ili kašnjenja menstruacije, pa vas šalju na dodatne preglede jer sumnjaju na taj sindrom.

Foto: banjalucanke.com

Glavni kriterijum jeste kada vam je menstruacija neredovna ili izostaje. Zbog toga teško ostajete u drugom stanju ili ne možete da zatrudnite. A evo još nekih simptoma:

 • Gojaznost – masne naslage su najčešće u predelu stomaka i kukova
 • Izražena maljavost – dlake se uglavnom javljaju na obrazima, bradi, grudima, trbuhu i butinama.
 • Gubitak kose – najčešće opada kao kod muškaraca na prednjem delu glave
 • Izražena pojava akni jer je koža masna
 • Hiperandrogenemija – povišen nivo muških polnih hormona
 • Visok nivo holesterola i triglicerida u krvi
 • Dijabetes ili preddijabetes
 • Pojava cistica na jajniku, što se uočava preko ultrazvuka

Dijagnostika, lečenje i posledice

Postoji nekoliko kriterijuma pomoću kojih se dokazuje taj sindrom. Doktori kažu kako je dovoljno ustanoviti na osnovu kombinacije dva pregleda.

Postoji klinički pregled koji podrazumeva razgovor sa ginekologom ili lekarem opšte prakse. Stručno lice razgovara sa vama o istorijatu vaših bolesti i bolesti iz porodice, pa ustanovljava da li imate telesne simptome: akne, izraženu maljavost, masnu kosu i njeno opadanje, kašnjenje menstruacije itd.

Drugo, radite ultrazvučni pregled. Kao što sam ranije spomenula, preko ultrazvuka ginekolog će videti da li imate cistice i uvećane jajnike.

Treće, postoji laboratorijski nalaz. To uključuje uzorak krvi kako bi se proverilo da li imate višak šećera i poremećen balans hormona.

Foto: Ordinacija.hr

Naravno, doktori mogu da preporuče dodatne analize. Mora da se proveri da li imate sindrom policističnih jajnika ili je nešto drugo u pitanju. Zatim se prelazi na odgovarajuću terapiju.

Policistični jajnici se leče u konsultaciji sa ginekologom i endokrinologom. Najčešće se preporučuje da promenite životne navike. A to znači da smanjite cigarete, unos alkohola i nezdrave hrane, naročito grickalica i slatkiša. Umesto nezdravog birajte da više spavate i da se krećete, da jedete zdravu hranu.

Medikamenti se takođe koriste u lečenju policističnih jajnika. U zavisnosti od stanja i simptoma preporučuju se kontraceptivne pilule, kao i lekovi sa supstancama koje suzbijaju delovanje određenih hormona i regulišu insulin. Pored toga, postoje i hirurški zahvati kada se uklanja deo jajnika laparaskopskom metodom (tzv. ,,drilling”), tako što se spaljuje tkivo jajnika ubodima elektrode.  

Pošto je sindrom policističnih jajnika i estetske prirode, treba da se konsultujete sa dermatologom. On će vam preporučiti određene kozmetičke tretmane kože i kose.

Policistični jajnici ne prolaze sami od sebe. Ukoliko se ne leči, posledice su sledeće: anksioznost i depresija, neplodnost, spontani pobačaji, dijabetes tipa 2, povišen krvni pritisak (hipertenzija), bolesti srca i krvnih sudova, apneja (prestanak disanja u snu), veći rizik od tumora i raka jajnika, kasnija menopauza.

Istraživanja pokazuju kako 5-10% mladih žena pati od sindroma policističnih jajnika, odnosno da to ima svaka deseta žena.

Ukoliko spadate u tu grupu, nemojte previše brinuti. Niste sami, uvek možete da odete na pregled, da potražite stručnu pomoć i krenete sa terapijom. Potpuno razumem vaše strahove, ali znajte da je izlečivo. Osluškujte svoje telo da biste utvrdili moguće simptome, pa pravac kod doktora.

Mirjana Dimitrijević

Čitajte još

Zumba ples, recept za idealnu liniju

Anita

Postporođajna depresija

Anita

Alkohol i alkoholizam

Anita

Leave a Comment