Pariz, grad svetlosti

Pariz, grad svetlosti, grad ljubavi, mode, umetnosti, neodoljivih mirisa parfema i vrućih kroasana. Najposećeniji grad na svetu sa toliko znamenitosti i atrakcija, da bi vam trebalo mesec dana da sve obiđete i vidite (a možda ni tada ne biste obišli sve). Kao grad koji traje već dva milenijuma, bogat je istorijom i umetnošću.

Pariz, godišnje privuče oko 50 miliona turista – jer ono što ovaj grad nudi, kažu da se ne može videti nigde drugde u svetu. Neki ljudi, pametniji od mene, koji su proputovali ceo svet, preporučuju da Pariz ostavite za kraj svojih putovanja, jer nakon njega više vam ništa neće biti zanimljivo.

Pariz je grad koji održava i čuva svoje znamenitosti. Postoji ćak i grupa umetnika, restauratora, „Les UX” koja redovno održava i restaurira istorijske spomenike i zgrade ovog grada. Francuzi se ponose svojim jezikom, himnom, istorijom, zastavom i glavnim gradom, ulažu mnogo u održavanje znamenitosti, pažljivo čuvaju ono što su njihovi sugrađani vekovima gradili, obnavljaju fasade na kojima je zabranjeno postavljanje klima uređaja, uređuju pasaže u stilu veka kada su napravljeni, nove građevine stilski moraju da budu usklađene sa starom arhitekturom i da ne prelaze pet spratova, ponovo kaldrmišu pešačke zone, pa čak i vraćaju stare kandelabre na ulice.

Ovaj grad mnogi nazivaju ,,grad – muzej” jer su Parižani i od najmanjeg povoda napravili turističku atrakciju, kao što su table na zgradama gde su nekada živele ili kratko boravile poznate ličnosti.

Izgrađen je još pre nove ere, nad rekom Senom, koja deli grad na dva dela: veći, severni, ,,desna obala” I manji, južni ,,leva obala”. Takođe, podeljen je na dvadeset organizovanih oblasti (arondismana), spiralno raspoređenih od centra koji je prvi.

Znamenitosti ovog grada su brojne i verovatno ste čuli za mnoge od njih, kao što su Ajfelov toranj, Jelisejska polja, Trijumfalna kapija, Nort Dam, muzej Luvr, kabare Mulen Ruž, Panteon i Palata invalida. Svi znamo i za Sorbonu, predstavništvo UNESCO i tako dalje.

Za mene, pak najviše interesovanja nudi Monmartr i Monparnas, stecište umetnika. Mornparnas se nalazi na levoj, onoj manjoj, obali Sene i poznat je po tome što su se tamo okupljali mnogi boemi, pisci, umetnici, poznati velikani kao što su Pablo Pikaso, Salvador Dali, Semjuel Beket, Ernest Hemingvej i mnogi drugi.

Mornaparnas je bio središte intelektualnog i umetničkog sveta koji su uglavnom činili siromašni emigranti.

Tako da, koliko da mi ostatak ovog prelepog grada deluje divno, negde duboko u duši osećam da bih se u Mornaparnasu osećala kao kod kuće.

Da li ste vi išli u Pariz?

Šta je na vas ostavilo najveći utisak?

Šta nam preporučujete?

Ivana Fenix

Čitajte još

Mali saveti za uređenje stana

Anita

Kolač sa višnjama

Anita

Bahami, raj za turiste

Anita

Leave a Comment