,,Orlovi rano lete” – Branko Ćopić

Po meni jedna od najboljih dečijih knjiga. Priča o generaciji dece kojoj je rat prekinuo detinjstvo. Njima reč „rat“ ništa nije značila dok se nisu suočili sa ratnim stradanjima.

Na početku knjige opisan je način života u to vreme, opisan je Prokin gaj, Tepsija i selo Lipovo. Orlovi rano lete govore o družini koju čine sedam dečaka i jedna devojčica: Jovanče, Lazar Mačak, Stric, Đoko Potrk, Nik Ćulibrk, Vanja Široki, Nikolica s prikolicom i devojčica Lunja.

Prvi deo knjige govori o njihovom odrastanju pre Drugog svetskog rata. Na početku žive srećnim i bezbrižnim životom. Obožavali su i svoju učiteljicu Lanu. Ali ona napušta seosku školu i odlazi u varoš. Na njeno mesto dolazi novi učitelj, ali deca ga ne prihvataju. Učitelj voli alkohol i zbog toga ima crven nos, a deca mu zbog toga daju nadimak „Paprika“.

Učitelj pokušava da dozna ko je „kum“. Maltretira decu. Oni počinju da beže iz škole. Napravili su logor u Prokinom gaju, a zbog njegovog izgleda dobija naziv „Tepsija“ Tu deca beže iz škole i druže se po celi dan. Opisane su mnogobrojne dogodovštine vesele družine.

U drugom delu knjige opisuje se početak rata, ratna stradanja i prekidanje veselog detinjstva. Deca postaju učesnici i svedoci rata. U selo upadaju ustaše, a vesela družina na prevaru im otima oružje i daje ga partizanima. Do kraja rata družina  pomaže partizanima, a kao partizanski kuriri dočekuju oslobođenje.

Ovu knjigu svakako treba da pročita svako dete bez izuzetka. Govori o jednom vremenu koje je daleko iza nas,o odrastanju dece u drugom vremenu, ali o vremenu koje nikako ne treba zaboraviti.

Marijana Bašić

Čitajte još

Najlepše dečje igre

Anita

Bake i deke u životu mališana

Anita

KAKO DA SE NAJBOLJE PRIPREMITE ZA PUBERTET ili Kako da provedete svoje dete kroz buru koju u njemu izaziva sazrevanje?

Anita

Leave a Comment