Njeno veličanstvo – SARMA

Sarma je turska reč i popularno tursko jelo koje je ušlo u našu kuhinju tokom XV i XVI veka, kao i burek, ajvar i baklava.vSarmak- turski znači zaviti, uviti, oviti, urolati.

Dolma ili sarma za jelo, koje se priprema u mnogim svetskim kuhinjama i podrazumeva dve glavne stvari:

  • punjenje može biti sa mesom ili samo sa pirinčom,vpaprikom, šargarepom, postoji i veganska verzija čiji su sastojci: krompir, soja, pečurke, šargarepa.
  • Omotač, list za umotavanje i pripremu sarme može da bude kiseli kupus, zelje, list vinove loze.

Turci su ipak kao svoj specijalitet do savršenstva doveli sarmice od lista vinove loze (grape-leaf dolma) a mi smo usavršili sarmu od kiselog kupusa.

Sastojci:

2 glavice kiselog kupusa

1 kg mešanog mlevenog mesa (može i samo svinjetina)

3 veće glavice crnog luka

4-5 čenova belog luka- po želji

1 šolja za belu kafu pirinča

3 lista lovora

2 kašičice bibera, so po ukusu

200 ml ulja

3 kašičice aleve paprike

     1 puna kašika brašna

   po želji suva rebra ili slanina

voda za dolivanje tokom kuvanja

Priprema:

Luk iseckati, u veću šerpu sipati ulje, da bude malo više od prekrivenog dna, ubaciti luk, so, lovor i staviti da se uprži. Kada luk dobije boju, ubaciti i meso i lepo upržiti, da ne ostane crvenkasto, treba sva tečnost iz mesa da ispari. Kada se meso upržilo, stavi se šoljica predhodno opranog pirinča i sve tri kašičice aleve paprike. Zatim se skloni sa vatre da se malo ohladi, pa dodati biber i dobro izmešati.

Dok se fil hladi, pripremiti listove kiselog kupusa. Ukoliko su listovi veliki mogu se deliti na pola. Na svakom listu istanjiti žilu da bi se sarma lakše uvijala.

Uzme se veća šerpa i dno se prekrije sa 2-3 lista kiselog kupusa, da sarma ne bi izgorela. Prelazimo na filovanje listova i uvijanje, pa takve sarmice redati na dno šerpe.

Kada prekrijete dno sarmicama, nasečete slaninu ili stavite suva rebra (da lepše zamiriše), pa redate sledeći red sarmica i opet na vrh dodati nešto od suvog mesa. Lovorovo lišće koje je ostalo iz fila staviti preko sarmica. Može i neki čen belog luka, po ukusu.

Pošto posle zavijanja sarmi, iz fila ostaje ulje u šerpi, tu sipati 3 veće čaše vode i time preliti sarmu. Preko sarmi staviti tanjir koji je manjeg obima od šerpe, da lepo nalegne na sarme, da ih pritisne, da bi se bolje skuvale.Šerpu poklopiti poklopcem i ostaviti da se kuva na šporetu na tihoj vatri oko 3 sata.

Foto: Pinterest.com

Za one koji vole nešto pikantniju varijantu, imamo recept za Gurmansku sarmu.

Gurmanska sarma

30 listova kiselog kupusa( zavisno od veličine listova)

1 kg mešanog mlevenog mesa

200 gr suve svinjske pečenice

200 gr suvog vrata

100 gr pirinča

2 glavice crnog luka

biber

3-4 suve domaće kobasice

3-4 komada suvih svinjskih rebara

300 gr mesnate slanine

400 gr suvog vrata

lovorov list

3 kašičice slatke mlevene paprike

2 kašičice ljute tucane paprike

4 veća čena belog luka

Priprema:

Naseckati luk i ispržiti ga. Dodati mleveno meso, ispržiti ga. Dodati sitno seckanog suvog vrata i pečenicu. Dodati biber, jednu kašičicu ljute i jednu kašičicu slatke aleve paprike i pirinač. Sve malo propržiti. Ako je kupus previše kiseo, oprati listove hladnom vodom i iseći čvrste delove na listovima. List se stavi na dasku, na širi deo lista staviti punu supenu kašiku fila, onda preklopiti kupus odozgo, pa preklopiti sa leve i desne strane, uviti i napraviti malu rolnicu. Na taj način sarme budu čvrste i neće se odviti.

U dublju šerpu na dno staviti sitno iseckan kiseli kupus, pa redati sarmice. Preko sarmi staviti komade isečenih kobasica, isečenu slaninu na režnjeve, isečen suvi vrat, suva rebarca, lovorov list.

Postupak ponoviti još jednom. Odozgo staviti listove kupusa, naliti hladnom vodom, kada provri smanjiti temperaturu,kuvati od tri ipo do četiri sata. Mora se krčkati nekoliko sati. Zapršku za sarmupraviti od ulja, sitno iseckanog belog luka i po jedna kašičica slatke i ljute paprike.

Dennera Ishq

Čitajte još

Ćele kula, simbol hrabrosti i prkosa

Anita

Šta sve treba da se nađe u ženskoj torbi

Anita

Mala crna haljina, rešenje za sve

Anita

Leave a Comment