Najznačajniji muzički festivali u Srbiji

Danas u Srbiji, gotovo je nemoguće pronaći osobu čiji muzički ukus ne podržava bar jedan od mnogobrojnih muzičkih festivala.

Imamo, tako, festivale etno muzike, sa saborima frulaša u Prislonici i trubača, od kojih se izdvaja, kao brend, dragačevski Sabor u Guči. Ovaj drugi prevazilazi lokalne okvire, privlačeći, već godinama, čak i posetioce iz inostranstva, poklonike trube, trubačkih orkestara i zabave pod neizbežnim, šatrama, sve sa svadbarskim kupusom, pečenjem i pogačama ispod sača.

Za BEMUS ste, sasvim sigurno, već svi čuli, bilo da ste ljubitelj klasične muzike, ili niste. Ako ni zbog čega drugog, a ono bar zbog, nekoliko decenija duge tradicije. Horsko pevanje ima svoj festival, i to u Negotinu, pod nazivom ,,Mokranjčevi dani”. Održava se, pogodićete, u spomen na čuvenog Stevana Stojanovića Mokranjca, tvorca divnih ,,Rukoveti”, i mnogih drugih opojnih nota.

Zatim, nadaleko čuveni, harmonikaški okršaji u Sokobanji, pa festival narodne muzike u Vrnjačkoj Banji, Arsenal fest u Kragujevcu, Džez muzika u Beogradu, Valjevu i Nišu, na čuvenom Nišvil-u i neponovljiva zaječarska gitarijada.

Primetna je, ipak, ekspanzija elektronskog, tehno, rok, pank i rejv zvuka. Ovde moramo, a kako drugačije, početi od neprevaziđenog, možda i na svetu, EXIT-a, koji se od 2001. godine održava na Petrovaradinu (2000. je održan, takozvani ,,nulti”, kod Filozofskog fakulteta u Novom Sadu).   Na značaj EXIT-a ne treba trošiti  reči. Pisali su o njemu svi renomirani svetski mediji. Najčuveniji di-džejevi, muzički sastavi i pevači prosto se utrkuju za malo prostora na intrigantnim, šarenim pozornicama pored Dunava.

Foto: Lovefest.rs

Slavu EXIT-a, u poslednjih nekoliko godina, sustiže i, nešto manji, ali ne i manje bitan LOVE FEST, nazvan po nadaleko čuvenom Mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji. Iz godine u godinu, sa sve više posetilaca, poklonika ovog ritma, ali i sve poznatijim izvođačima i gostima, Festival ljubavi pretenduje na visoko mesto u svetu svojih nota. Banja, tih tri, četiri dana, prosto živi u tom prepoznatljivom ritmu, koji pleni, oduševljava ili nervira, ali zasigurno, nikog ne ostavlja ravnodušnim. 

Čuva Banja, ljubomorno, sve svoje festivale, od klasične do izvorne muzike, stvara nove scene, neguje i nadograđuje njihovu veličinu i značaj. To je pitanje prestiža, u jednom turističkom mestu tako visoke pozicioniranosti i preporučljivo je, gotovo presudno, imati raznovrsna dešavanja, ponuditi za svakog po nešto.

Foto: Blic.rs

Dobro, to su oni, većini poznati festivali zvuka. Ali, da vidimo, koliko Vas, recimo, zna za Morave fest? Malo? Niko? A on se, vidite, po ugledu na komšijski LOVE FEST, u ritmu tehno, roka i panka, rejva, kao što mu i ime kaže, već drugu godinu (2020. ga, znamo već zbog čega, nije bilo!) kreće u Trsteniku, malom gradu na Zapadnoj Moravi. I raste, s veoma pozitivnim prognozama i pretenzijama.

Verujem da će se uskoro, po ugledu na gore nabrojane, rađati nove scene i u drugim gradovima po Srbiji. Veoma je važno za mlade u unutrašnjosti da, na svom pragu, čuju i vide poznate muzičare, ugoste di-džejeve, dožive omiljene zvuke na pravi način. Dok se EXIT i LOVE FEST daleko čuju, navijamo da i ovi manji prosipaju festivalske boje, zvuke i radost istih, sve dalje i dalje. Takav razvoj situacije svima će biti od koristi.

A zašto korisnom ne pridodati i lepo? To je najbolja kombinacija, zar ne? 

Snežana Glidžić

 

Čitajte još

Žil Vern je rekao…

Anita

,,Poznanstvo” – Jovan Dučić

Anita

Puškin je rekao…

Anita

Leave a Comment