Nacionalni park Skadarsko jezero

Ovo najveće jezero na Balkanu ima površinu od 354 do 505 km2 u zavisnosti od vodostaja. Crnoj Gori pripadaju 2/3 jezera, a 1/3 je Albanska. Proglašeno je nacionalnim parkom 1983. godine.

Skadarsko jezero je kriptodepresija tj. neki njegovi delovi se nalaze ispod nivoa mora i to su takozvana oka ili vrulje, a najdublje je Raduško oko dubine 60 m i čuveno je ribolovno mesto, prosečna dubina jezera je 5m.

Prema legendi, jezero je  nastalo kad je mlada žena srećna što joj se muž vratio iz rata zaboravila da zatvori česmu, a prema istorijskim podacima 1858. godine dogodilo se veoma jako nevreme sa snažnom olujom i reka Drim je sa albanskih planina nanela na ušće Bojane ogromnu količinu peska i mulja i izazvala pomeranje korita reke i od prethodne poveće bare koju su meštani zvali veliko blato nastalo je jezero.

Biljni i životinjski svet kome je Skadarsko jezero dom je vrlo raznovrstan i mnoge vrste  su endemične i toliko retke da su zaštićene zakonom.

Foto:Wikipedia.org

Među biljkama se izdvaja jedna koja je posebno interesantna i zove se kasoronja. Njeni neobični plodovi mogu se naći čak i na barskim plazama gde ih donese reka Bojana. Plod pluta po površini, jestiv je i ima ukus kestena pa ga zovu i vodeni kesten. Biljka koja ga stvara je takođe plutajuća nema koren i nije pričvršćena za tlo i ako je u vodi da bi došlo do oprašivanja potrebno je da pada kiša.

Poseban ukras jezeru su i beli i žuti lokvanji, a ptica ima mnogo i sve su potpuno neobične. Ovo je ptičiji raj jer ima 280 vrsta ptica koje ovde žive i mnoge od njih su pripadnici ugroženih vrsta.

Ispod vode živi mnoštvo riba. Oko 48 vrsta od kojih je 15 vrsta endemičnih. Autohtone vrste su krap i ukljeva.

Čak i da ne znate sve ove podatke u vožnji jezerom čete svakako uživati. Svuda oko vašeg čamca biće cvetova lokvanja, ptica raznih vrsta..trske i drveća. Osećaj je predivan verujte mi. Ništa od toga ne možete doživeti gledajući jezero sa obale. Zato kad naredni put krenete na more u Crnu Goru i dođete do mesta koje se zove Virpazar napravite pauzu, iznajmite brodić i provozajte se sat vremena po jezeru.

Foto: novosti.rs

Skadarsko jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze ruševine drevnih tvrđava iz XV veka, Žabljak koji je bio prestonica nekadašnje države Zete, Lesendro iz XVIII veka koji je u vreme Petra II Petrovića Njegoša služio za odbranu od turskih napada i za ribolov i trgovinu.

Ne propustite ostatke tvrđave Grmožur koja se smatra crnogorskim Alkatrazom. Sagradili su je Turci 1843. godine, a Crnogorci su je zauzeli tri godine kasnije i tada je pretvorena u zatvor za teške prestupnike jer je beg bio nemoguć. Samo je jedan prestupnik uspeo da pobegne koristeći zatvorska vrata kao splav. Stražari nisu imali čamce i kad dođu na posao tu su bili dok ih naredni kolega ne zameni, a oni se na kopno vrate istim čamcem kojim je on došao. Zemljotresi i vremenske nepogode su ovu tvrđavu pretvorili u ruševine.

Ne morate da čekate leto za obilazak u decembru je festival vina i ukljeva u Virpazaru pa možete već tada da obiđete ovo jezero.

Zdravka Todorović

Čitajte još

Meksička kuhinja, šarenilo boja, mirisa i ukusa

Anita

Uvac, kraljevstvo beloglavog supa

Anita

Zdravkina krempita

Anita

Leave a Comment