Kada su antibiotici neophodni?

Koliko ste puta otišli u apoteku i kupili za sebe ili nekoga iz porodice antibiotik na svoju ruku jer niste imali vremena da idete kod lekara na pregled ili je bolest bila tek na početku pa ste hteli odmah da je prekinete?

Znam provereno iz svog okruženja da većina to masovno radi već decenijama unazad. Kada sam bila dete to nije bilo moguće jer su postojale samo takozvane državne apoteke i lekovi su se kupovali isključivo na recept.

Sa liberizacijom tih pravila i interneta došlo je do toga da je svako sam svoj lekar. Danas možete i kad vam se pojave neki novi simptomi koje već ranije niste imali da na google pronađete sebi dijagnozu i lek. Tako to radi veliki broj nas svakodnevno.

Da onda prvo vidimo šta kažu oni koji su se školovali da leče bolesne, o antibioticima.

Antibiotici su vrste lekova koji sprečavaju bakterije da se nekontrolisano razvijaju u telu bolesnika. Nemaju baš nikakvo dejstvo protiv virusa i gljivica. Da bi lečenje antibiotikom bilo efikasno, prvo treba postaviti ispravnu i preciznu dijagnozu o kojoj bakteriji je reč u konkretnom slučaju. Uvek treba na osnovu analize biološkog uzorka ( krvi, urina, brisa grla ili nosa…) testirati osetljivost uzročnika na pojedine antibiotike i zatim ciljano lečiti pacijenta.

Foto: Unsplash.com

Antibiotici spašavaju život, ali je njihova neadekvatna i česta upotreba u prošlosti dovela do povećanja broja mikroorganizama koji su rezistentni ( otporni) na antibiotike. Tako da neko ko je često bio bolestan, koristio neadekvatno antibiotike u dužem vremenskom periodu, može doći u situaciju da mu uopšte ne može pomoći antibiotik.

Pored toga što nije dobro piti ih često, na svoju ruku i bez prethodno urađenog antibiograma, vrlo je loše terapiju ne ispiti do kraja. Često ljudi kupe antibiotik, piju ga par dana i bude im bolje i prekinu terapiju. Neophodno je pridržavati se doze, doznog intervala i dužine lečenja.

Lečenje mora da traje minimum 5-7 dana, nekada i duže. Nikada ih ne treba piti sa bilo kojim drugim napitkom osim vode ili čaja, ne treba konzumirati mlečne proizvode sa antibioticima jer im to smanjuje dejstvo. Paralelno uvek uzimajte probiotik dok pijete antibiotik i još koji dan duže.

Antibiotici mogu biti i štetni po organizam i mogu dovesti do oštećenja bubrega, jetre, organa za varenje.

Opravdano ih je uzimati isključivo ako to lekar prepiše i to kod jakih upala sinusa, ušnih infekcija, strepnokoknih upala grla, urinarnih, kožnih infekcija i kod infekcija rana.

Nikada ih ne treba piti ako imate simptome obične prehlade, slabijih ušnih infekcija, gripa, kašlja, stomačni virus….

I za kraj ovog teksta da odgovorimo na pitanje iz naslova ANTIBIOTIKE TREBA PITI ISKLJUČIVO KADA LEKAR TO PREPIŠE NAKON URAĐENE ANALIZE BIOLOŠKOG UZORKA I ANTIBIOGRAMA.

Zdravka Todorović

Čitajte još

Kako napraviti savršene lokne

Anita

Najveći neprijatelj svake žene

Anita

Dečiji fras, rizici i posledice

Anita

Leave a Comment