Ivana Španović, princeza srpske atletike

Za atletiku kažu da je kraljica sportova, a za nju da je princeza srpske atletike. Ivana Španović je naša čuvena sportistkinja u disciplini skok udalj, koja je osvojila mnoge nagrade, medalje i priznanja. Uspela je više puta da obori nacionalne rekorde.

Potiče iz sportske porodice i nastavila je tamo gde je njena majka atletičarka stala. Trenirala je odmalena, isticala se još kao junior na takmičenjima, dobijala pozive da ode u inostranstvo. Mediji ne govore samo o Ivaninim uspesima, već i o njenoj lepoti, otkačenim frizurama, tetovažama i privatnom životu.

U ovom članku ću vam ukratko predstaviti njen život i sportsku karijeru, a očekujte i neke zanimljivosti.

Činjenice o životu Ivane Španović

Princeza srpske atletike je rođena u Zrenjaninu 10. maja 1990. godine. Odmalena je gajila ljubav prema sportu, najpre prema karateu, a kasnije prema atletici. Može se kazati da je odrastala među ljubiteljima sporta u porodici, okružena majčinim medaljama koje su visile u stanu.

Da li ste znali da je Ivanina majka Vesna Španović bila nekada prvakinja Jugoslavije? Isticala se u atletici i osvajala nagrade kao sprinterka. Međutim, kasnije je stala sa karijerom, ali je zato ćerka krenula njenim stopama.

Ono što je interesatno, Jani Hajdu je bio trener Ivane, ali i njene majke. Ivana je krenula da trenira rano sa samo 7 godina. Kako je izjavila u jednom intervjuu, Hajdi je bio popustljiv do neke mere, ali strog i odlučan. Uticao je na nju da razvije radne navike i disciplinu, kao i svest o tome kako uvek može bolje, da je potrebno stalno usavršavanje ukoliko želi da napreduje.

Ivana je bodrila sebe, naporno trenirala iz ljubavi i poštovala određene principe. Naravno da rezultati nisu izostali.

Od godine 2006. krenula je da niže veće ili manje uspehe kao junior, a zatim kao senior na mnogim takmičenjima. Kad je završila srednju školu, preselila se u Novi Sad, koji nije bio daleko od njenog zavičaja, a pružao je bolje uslove za napredak. Tu je upoznala trenera Gorana Obradovića, sa kojim i dan-danas sarađuje.

Ivana još uvek živi u Novom Sadu. Kako je govorila, oduvek je volela ovaj grad i njemu se rado vraćala nakon svakog takmičenja. Davno je postala i još uvek jeste članica Atletskog kluba Vojvodina.

Ono što je zanimljivo, Ivana se više ne preziva Španović. U septembru 2021. godine udala se fitnes trenera Marka Vuletu i uzela je njegovo prezime. Znajte da se ona sada zove Ivana Vuleta mada verujem da će je javnost zauvek pamtiti kao Ivanu Španović.

Njena sportska karijera

Ivana je postigla prvi značajniji uspeh 2006. godine. Tada je na Svetskom prvenstvu za juniore u Pekingu bila sedma u konkurenciji. Sledeće godine je na istom takmičenju osvojila srebrnu medalju skočivši 6,41m. Zatim je 2008. ostvarila još veći uspeh osvojivši zlato sa skokom 6,61m.

Prvi put se takmičila na olimpijadi u Pekingu 2008. godine. Skočila je 6,30m i bila trideseta u konkurenciji. U periodu od 2006. do 2008. pobeđivala je na juniorskim prvenstvima u Srbiji, a 2008. je postala prvak među seniorima. Tada ju je list ,,Sport” proglasio za mladog sportistu godine.

Godine 2009. učestvovala je na Univerzijadi u Beogradu, na kojoj je nadmašila sve skočivši 6,64m, pa je tako Srbija dobila prvu zlatnu medalju na ovakvom takmičenju u atletici. Iste godine je uzela učešće na Evropskom prvenstvu za juniore, skočila je više, ali nedovoljno za zlato. Tada je osvojila srebro za našu zemlju. Takođe je došla do srebra dve godine kasnije na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Češkoj.

Posle nešto manjih uspeha Ivana opet dokazuje svoje kvalitete. Godine 2013. na Svetskom prvenstvu u Moskvi došla je do bronze skočivši 6,82m. Krajem iste godine Olimpijski komitet Srbije i Udruženje novinara Srbije proglasili su je za sportistkinju godine i najbolju atletičarku Balkana. Osvojila je zlato i oborila nacionalni rekord u skoku udalj 6,92 na prvenstvu Balkana u atletici.

Nije prestala da niže uspehe i oduševljava našu zemlju. Uskoro je osvojila bronzu i srebro na Svetskom prvenstvu u dvorani (Poljska) i na Evropskom prvenstvu (Švajcarska) 2014. godine. Sledeće godine još bolja: osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u Češkoj skočivši više nego ranije, čak 6,98m. Iako je skočila 7,01m, došla je samo do bronze na Svetskom prvenstvu u Kini.

Ivana nastavlja da obara nacionalne rekorde. Posle 60 godina osvojila je atletsku medalju za Srbiju na olimpijadi, i to bronzanu u Riju postavivši novi rekord od 7,08m. Iste godine je došla do titule u Dijamantskoj ligi trijumfujući na 5 mitinga: u Šangaju, Oslu, Stokholmu, Lozani i Parizu. Opet je oborila državni rekord sa 7,24m, pa je, naravno, zasluženo osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u dvorani u Beogradu.

Posle ovoliko uspeha slede čak tri zlatne medalje u nizu. Najpre na Svetskom prvenstvu u dvorani u Velikoj Britaniji i Mediteranskim igrama u Španiji 2018. godine. Zatim na Evropskom prvenstvu u dvorani u Škotskoj 2019. godine. Ivana Španović je učestvovala na poslednjim olimpijskim igrama u Tokiju, ali je skokom od 6,91m osvojila četvrto mesto bez medalje.

Pošto je postigla neverovatne uspehe, Ivana je nosilac Ordena Karađorđeve zvezde trećeg reda zbog naročitih zasluga i rezultata u oblasti sporta. Takođe je nosilac Ordena Njegoš prvog reda zbog rada i dostignuća u sferi sporta, kao i zasluga na polju javne delatnosti. Više puta su je proglasili za najbolju sportistkinju godine, a na svetskoj rang-listi skakačica udalj svih vremena zauzela je čak treće mesto.

Zanimljivosti

Princeza srpske atletike nije poznata samo po sjajnim rezultatima. Mediji su brujali o još nekim stvarima vezanim za nju. Znate i sami da mislim na stvari van sporta.

Ona je prva srpska sportistkinja koja je postala lice svetske ,,Nike” kampanje.  Predstavila je njihovu novu sportsku opremu 2016. godine. Tako je ušla u ekipu sportista koji su reklamirali ovaj brend, kao što su Rafael Nadal, Kristijan Ronaldo i Kobi Brajant.

Kao što ste sigurno videli, Ivana je atraktivna i prelepa. Stalno je bila u centru pažnje medija zbog otkačenih frizura, neobično nalakiranih noktiju, slika bikinija na društvenim mrežama i tetovaža.

Kako je sama rekla, tetovaže imaju simbolično značenje. Tu su egipatski simboli, karte i stihovi pesama Đorđa Balaševića. Ispod grudi se nalazi stih iz ,,Uspavanke za dečaka”: ,,Olujno je tamo gore, gde nas nije puno stiglo”. Na leđima stoji iz pesme ,,Luzer”: ,,Ali kad dođem kući, tu si ti, e tu će tvrđavicu malo teže srušiti”. Mapa sveta u crvenoj boji, kao i karte as, pika, dame i kralja takođe krase njenu kožu.

Što se tiče privatnog života, tu nije bilo skandala. Ivana je prvo bila u dugoj vezi sa fitnes trenerom Vladimirom Kumrićem. Njemu je posvetila jednu od tetovaža. Međutim, nakon raskida ušla je u vezu sa fitnes trenerom Markom Vuletom, za kojeg se udala u septembru 2021. godine. Venčanje je bilo održano u tajnosti na ranču u Umčarima blizu Beograda. Sudeći po fotografijama, koje su izašle nedelju dana kasnije, ono izgleda bajkovito i romantično.

Ivana Španović može da nam bude uzor

Ivana Vuleta iliti Španović (da upotrebim njeno devojačko prezime) jeste izuzetna ličnost. Prva je osvojila medalju za Srbiju na olimpijadi u atletici. Od 2013. godine nije stajala sa uspesima i stalno je obarala nacionalni rekord. Učestvovala je na svim najvećim sportskim dešavanjima u skoku u dalj i često smo je viđali na pobedničkom postolju.

Ostvaruje svoje snove na polju karijere i privatnog života. Imala je dobre uzore, svest o tome kako uvek može bolje, da vredi biti uporan. Daje nam primer kako da učimo na greškama, da ne odustajemo od cilja, da uspeh dolazi kao posledica truda i niza pokušaja. Takođe da budemo svoji bez obzira na tuđe mišljenje.

Mirjana Dimitrijević

Čitajte još

Pjer de Kuberten, tvorac modernih Olimpijskih igara

Anita

Braća Grbić, naši zlatni odbojkaši

Anita

Rajko Mitić – prva ,,Zvezdina Zvezda”

Anita

Leave a Comment