Ikona stila, ima sto godina i zove se Iris Apfel

“Moda se može kupiti, a stil se mora posedovati. Ne postoji mapa za pronalaženje stila. Stil je samoizražavanje i stav.” U svetu modne industrije ime Iris Apfel je od velikog značaja i neko od koga možete mnogo naučiti. Iris je američka preduzetnica, modna ikona i dizajner enterijera. 

Duhovita, energična i uvek svoja 29. avgusta 2021. napunila je 100 godina i u velikom stilu proslavila jubilarni rođendan. Pozitivnost, harizma, poznavanje sebe i svog karaktera, i usmeravanje energije na ono što voli da radi su tajna njene dugovečnosti i uspeha na poslovnom polju. 

Rođena u dobrostojećoj njujorškoj porodici odmalena ima kontakt sa modom jer je njena majka bila vlasnica modnog butika u kome je Iris imala priliku da proučava materijale i krojeve, a volela je da skuplja i nakit. Studirala je istoriju umetnosti i išla u umetničku školu. 

Svoju karijeru započinje kao modni novinar u poznatom časopisu Women’s Wear Daily, da bi je ubrzo usmerila ka dizajnu enterijera u čemu joj je pomogao i otac koji je poznavao neke od priznatih dizajnera Amerike. U svojoj bogatoj karijeri dizajnera enterijera sarađivala je i sa Belom kućom kao i sa čuvenim ilustratorom Robertom Gudmanom. 

1948. godine udaje se za Karla Apfela i već nakon dve godine zajedničkog života osnivaju tekstilnu  kompaniju  Old World Weavers koju vode  do 1992. Sa Karlom je bila u braku sve do njegove smrti 2015. Značajan trenutak u njenoj karijeri je i izložba posvećena njenom radu u Metropoliten muzeju u Njujorku pod nazivom Rara Avis (Retka ptica). 

Iris je danas aktivna na polju mode jer voli da radi i  u radu pronalazi spas, kako je i sama izjavila. U 97-oj godini potpisuje ugovor sa čuvenom modnom kućom IMG. Sebe naziva gerijatrijskom starletom, neguje stil u kome dominiraju vesele boje,velike okrugle naočare, crveni ruž i mnogo nakita jer ,,više je manje, a manje je dosadno.”

Njen stav je da je stil nešto sa čime se rađamo tako da je najbitnije da dobro poznajemo sebe. Veoma je važno da smo uvek individualni, da se sređujemo zbog sebe, a ne da bi se drugima dopali jer ćemo samo tako sačuvati originalnost. Oduvek je volela da ide na buvlje pijace na kojima pronalazi garderobu i nakit koje kombinuje sa skupocenim komadima. 

“Moda nije moj život. Ja ne živim za to da bih se obukla. Volim uvrnutu garderobu, ali ako promolite glavu iz ormana, videćete da u vas gleda jedan veliki šareni svet.” 

Uvek ističe da su godine samo broj i da nikad nije kasno započeti i uploviti u nešto novo jer život je samo jedan i treba ga živeti punim plućima. Iris Apfel, nepresušan izvor energije i duhovitosti, žena koja istinski živi ono što oseća, misli i stvara. 

Ivana Radičević is

Čitajte još

Portoriko, zemlja ruma i pinja kolade

Anita

Ormašice

Anita

Rim, Večni grad

Anita

Leave a Comment