Hidratacija kože na visokim temperaturama

Ovih dana napolju će živa u termometru ponovo biti blizu četrdesetog podeoka, kaže teta koja čita vremensku prognozu. Ima li nekoga ko sada nije zamislio neku plažu i neku vodu: more, reku ili jezero? Makar bazen? Ma, bilo kakvu vodu! Leto i brčkanje su nerazdvojivi. I dok se neki već brčkaju po belosvetskim plažama, neki drugi još nisu na godišnjem odmoru. Kako god bilo, leto nosi ono što mu je svojstveno: visoke temperature, pojačano znojenje, povećan gubitak tečnosti.

Budući da naše telo ima veoma visok procenat vode, ta ista voda nestaje na ovako visokim temperaturama. To se odražava na opšte stanje organizma. A jedan deo je u direktnom kontaktu sa spoljašnjim svetom – koža. Na njoj se sve ,,vidi”. Zato joj je neophodna hidratacija u svim periodima godine, a posebno tokom leta.

Prvo i osnovno pravilo je ne izlagati se suncu tokom dela dana kada ono ima najjače UV zračenje. Međutim, ima onih koji to ne mogu da izbegnu. Zaštita tela i lica je neophodna. Sledeća stavka je svakako unošenje dovoljne količine tečnosti u organizam. Vode, pre svega. Posle vode, tu su voće i povrće koje u svom sastavu svakako imaju puno vode, ali i vitamina i minerala. To je ono što nas hidrira ,,iznutra”.

Spoljašnja hidratacija je bitna koliko i pravilna ishrana i unos tečnosti. Hidrantne kreme i mleka za telo sa zaštitnim faktorima su veoma značajni u zaštiti omotača našeg tela. Micelarna voda se može koristiti za čišćenje kože lica ili skidanje šminke. Najbolje je koristiti sredstva koja su blaga, ne mnogo ,,teška” za našu kožu u ovim vrelim letnjim danima.

Foto: Unsplash.com

Međutim, volela bih da istaknem da se priroda postarala da nam pruži mnogo toga što može poboljšati hidrataciju kože, da bismo izbegli ove hemijske supstance.

Prva stvar je tuširanje, nekoliko puta dnevno, mlakom vodom. Previše topla voda može ukloniti masnoće sa naše kože koje joj daju elastičnost i sjaj. Ukoliko imate u frižideru mleko ili jogurt i njih možete upotrebiti da nahranite kožu i održite njenu vlažnost na odgovarajućem nivou.

Zelene biljčice poput krastavca i aloje takođe su pune tečnosti i sastojaka koji hrane i neguju kožu. Iscedite sok od krastavaca i nanesite na kožu. Rasecite list aloje, izvadite gel i namažite na kožu. Aloja ima blagotvorno dejstvo na sve tipove kože. Uklanja višak sebuma, nečistoće, obnavlja ćelije i pomaže kod opekotina od sunca.

Ulja raznih biljaka su takođe melem za dehidriranu kožu. Osim što koži omogućavaju da upije tečnost, obezbediće joj i neophodnu masnoću. Nanesite maslinovo ili kokosovo ulje, zatim ulje badema, avokada, argana ili jojobe i vaša koža će dobiti neophodne minerale i vitamine. Mnoga od ovih ulja delovaće i protiv bora ili strija i celulita. Koža će biti zategnutija, nahranjena i hidrirana.

Sve ovo važi za one koji su direktno izloženi sunčevoj svetlosti i zračenjima, ali i za one koji nisu. I u stanu i kući zna da bude pretoplo i pored spuštenih roletni. Na prvom mestu je unos dovoljne količine vode. Voda je neophodna svim organima. Ukoliko je nema dovoljno, to će se odraziti i na koži. Kada je koža zdrava, sjajna i hidrirana, biće lepa bez obzira da li je preplanula ili ne.

Srbijanka Gromović Jelić

Čitajte još

Dijabetes, bolest današnjice

Anita

Kako sprečiti razmazivanje maskare

Anita

Alkohol i alkoholizam

Anita

Leave a Comment