,,Hajdi” – Johana Špiri

Svetski poznat bestseler i jedna od najprodavanijih knjiga za decu. Priča o devojčici Hajdi je starija od jednog veka, a kod nas je prvi put prevedena još daleke 1943. godine. Bez obzira što je priča starija od jednog veka i dalje privlači čitalačku pažnju i dece i odraslih.

Nakon smrti roditelja devojčicu Hajdi tetka Deta odvodi u švajcarske planine da je čuva deda. Deda u početku nije hteo da prihvati Hajdi, ali samo iz razloga što ništa nije znao o odgajanju dece. Važio je za teškog, zatvorenog čoveka, ali vremenom Hajdina ljubav ga je promenila.

Hajdi je na planini živela bezbrižno sa svojim dekom okružena životinjama, prirodom i svežim vazduhom. Ubrzo upoznaje druga Petra koji posle smrti roditelja vodi brigu o svojoj staroj baki.

Posle tri godine tetka Deta dolazi po Hajdi da je vodi u bogatu porodicu da bude drugarica Klari, lepoj devojčici koja život provodi u kući u invalidskim kolicima. Njih dve uspevaju da izgrade lep odnos. Hajdi se obrazovala u porodici, svi su je lepo prihvatili sem gospođice Rotermajer. Ali, njoj je nedostajao život sa dedom.

Kad se razbolela vratili su je na planinu da se leči. Klara joj dolazi u goste. Petar iz ljubomore lomi Klarina kolica. Okružena prirodom, ljubavlju, Klara uspeva da stane na svoje noge. U knjizi su opisane još mnogi njihovi doživljaji.

Ja je i dan danas rado čitam i uvek iz početka uživam u Hajdinim, Petrovim i Klarinim dogodovštinama.

Marijana Bašić

Čitajte još

Deca i ,,izmišljeni prijatelji”

Anita

,,Debeljuca” – Janja Vidmar

Anita

Anksioznost kod dece

Anita

Leave a Comment