Ešerihija koli i urinarne infekcije

Jeste li znali da čak 80% urinarnih infekcija izaziva bakterija Ešerihija koli? Statistike kažu da svaka četvrta žena makar jednom oboli od infekcije izazvane ovom bakterijom.

Inače, Ešerihija koli (Escherichia coli) jeste dobra i loša bakterija u našem organizmu. Spada u one štapičaste, anaerobne koje mogu da prežive u raznim uslovima bez kiseonika. Stanuje u našim crevima, proizvodi vitamin K i bori se protiv patogenih mikroba.

Kao što postoje korisni sojevi Ešerihije koli, tako postoje i oni štetni. Unosimo štetne sojeve bakterija u naše telo iz spoljašnje sredine, pa se zatim oni dele i razmnožavaju.

Šta može da prouzrokuje infekciju ešerihijom koli?

Na primer, možda ste jeli nedovoljno termički obrađeno meso, kao i neoprano voće i povrće. Niste pazili na higijenu pa ste jeli prljavim rukama. Pili ste zagađenu vodu. Ili ste imali nezaštićene seksualne odnose (analni povećava rizik), ili niste marili za higijenu genitalnih organa.  

Ešerihija koli uglavnom dospeva iz organa za varenje ili genitalija u mokraćni sistem. Dobro je kada se izbacuje zajedno sa lučenjem mokraće iz bešike. Međutim, problem jeste kada ostane u mokraćnoj bešici da se dalje razmnožava.

Kada analiza urina pokaže da imate najmanje 100 000 patogenih bakterija u 1ml mokraće, to jeste znak za uzbunu!

Foto; Banjalucanke.com

Koji su simptomi urinarne infekcije?

  • Učestalo mokrenje
  • Bol u donjem delu stomaka i pritisak u predelu karlice
  • Peckanje ili bol tokom mokrenja
  • Mokraća je zamućena, a moguća je i pojava krvi
  • Neprijatan miris mokraće
  • Nešto ređi simptomi su visoka temperatura, malaksalost i groznica.

Pojedine osobe nemaju nijedan simptom urinarne infekcije. Imali simptome ili ne, preporučujem da redovno radite analizu urina makar jednom u 6 meseci.

Ako se urinarna infekcija ne leči, neće proći sama od sebe. Može da vam bude još gore jer postoji rizik od infekcije bubrega i drugih organa.

Kako se leče urinarne infekcije izazvane Ešerihijom koli?

Moj savet je da se, pre svega, obratite lekaru. U ovom slučaju, urolog i nefrolog bi mogao da vam pomogne.

Trebalo bi da najpre radite tzv. antibiogram kako bi se odredio stepen osetljivosti Ešerihije koli na određeni antibiotik. Postoje neki sojevi ove bakterije koji uporno odolevaju određenim supstancama antibiotika. Štaviše, poznato je u nauci kako ešerihija koli brzo mutira, pa ćete možda s vremenom promeniti terapiju.

Postoje i alternativne, prirodne metode koje takođe mogu da vam budu korisne. Jedite što više voća i povrća koja sadrže vlakna i antiksiodanse. Jačaju vaš imunitet, a samim tim i odbrambenu snagu protiv infekcija u organizmu.

Foto:Cajeviza.net

Posebnu prednost dajte belom luku, krastavcu, dinji, peršunu, šargarepi. Sadrže supstance i vitamine koji su uspešniji u borbi sa Ešerihijom koli.Krastavac i dinja deluju kao diuretici, pa doprinose čišćenju bubrega i većem lučenju mokraće.

Pijte što više tečnosti tokom dana, a tu mislim, pre svega, na vodu i čajeve. Izbegavajte gazirane sokove, kafu, alkohol i ostale napitke koji sadrže u sebi previše šećera.

Preporučujem u skladu sa savetima lekara čajeve od brusnice, maslačka, kukuruzne svile, đumbira, uve, hajdučke trave, lista breze, peteljke trešanja. Potrudite se da ne stavljate šećer, već bolje stavite malo meda ili pijte nezaslađeno.

Nemojte zadržavati urin u bešici duže od tri sata. Bolje mokrite na svaka 2-3 sata kako bi se brže izbacivala Ešerihija koli iz vašeg tela.

Pazite na higijenu genitalnih organa. Redovno se perite, pravilno se brišite, nosite udoban i pamučan veš kako biste sprečili dalje razmnožavanje štetnih bakterija.

Infekcija ešerihijom koli ne znači i smak sveta

Nije smak sveta ako vam se desi urinarna infekcija izazvana Ešerihijom koli. Važno je da ne paničite, već da preduzmete odgovarajuće korake. Sve može da se reši, pa NE čekajte jer može da se pogorša!

Pratite svoje telo kako biste utvrdili da li ima simptoma urinarne infekcije. Obratite se doktoru, pa krenite sa antibioticima. Hranite se zdravo i pijte dovoljno tečnosti, brinite o higijeni kako biste suzbili dalju infekciju ili sprečili da se opet pojavi.

Mirjana Dimitrijević

Čitajte još

Kako se osloboditi peruti

Anita

Saveti za suvu kožu

Anita

Aloe vera u službi naše kože

Anita

Leave a Comment