Cetinje, duhovna prestonica Crne Gore

Naše današnje putovanje kroz Harmony Life upravo kreće. Putovaćemo do najlepšeg bisera Balkana. Do zemlje predivne prirode, ali i bogate istorije. Mislite, mala je to država, ali na samo 13.812 km2 površine nalaze se svi oblici reljefa. Oduševiće vas nešto najlepše od svega toga. Jutro mirno i vazduh cist. Tada sa vrha Lovćena možete videti Italiju. Crna Gora je stanište 2833 biljne vrste, ali moram naglasiti da je među njima 22 biljke kojih nema nigde na svetu.

Iako svi znamo da je Podgorica glavni grad, simbolički koren čitave države, crnogorske politike, podeljenost i viševekovna isprepletenost crkve i države najbolje se vide u njenom središnjem srcu, Cetinju. Grad pre svega privlači pažnju zbog ustoličenja mitropolita crnogorskog-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Cetinje je duša Crne Gore, bez nje ne bi postojala ni prošla ni sadašnja država. Sve pobede i porazi su počinjali na Cetinju. Koreni današnjih tenzija dolaze još iz srednjeg veka. Davne 1482. godine Cetinje je bilo sedište tadašnje države Zete. Tada je zetski vladar Ivan Crnojević tu sagradio dvor. Dve godine kasnije sagrađen je i manastir.

Foto: Vijesti.me

Bio je centar vodeće mitropolije u borbi protiv Osmanskog carstva. Prota Gojko Perović je rekao: „Cetinje je istorijska prestonica i simbol njene vekovne slobode i državnosti“.

U cetinjskom manastiru se cuvaju mošti Setog Petra Cetinjskog. Manastir čuva bogatstvo brojnih rukopisa kao i knjiga i relikvije. Od predmeta se čuva i deo odeće Svetog Save. Štap Ivana Crnojevića. Kruna Stefana Dečanskog.

Ako te ikada put nanese ka divnom biseru preporučujemo ti da posetiš dvorac kralja Nikole, Biljardu-muzej koji je posvećen Petru II Petroviću Njegošu, Vladin dom, Orlov krš, Njegošev mauzolej na Lovćenu i naravno Cetinjski manastir.

Katarina Radičević

Čitajte još

Lombardija, srce Severne Italije

Anita

Cipele, opsesija svake žene

Anita

Marama, neizostavni detalj ovog proleća

Anita

Leave a Comment