Ćele kula, simbol hrabrosti i prkosa

Samo je jedno mesto na svetu gde se može videti ovaj neobičan spomenik. Kula od ljudskih lobanja ili na turskom Ćele kula nalazi se u Nišu i predstavlja otpor, hrabrost i prkos srpskog naroda.

Tog 31. maja 1809. godine Turska vojska je bila višestruko brojnija od naše. Vojvoda Stevan Sinđelić je sa svojim ljudima celoga dana odbijao napade turske vojske, na kraju se borba vodila prsa u prsa. Turcima je stalno stizalo pojačanje, a srpska vojska je bila sama. Videvši da je ostao sa malobrojnim vojnicima i da je bitka svakakao izgubljena, Sinđelić je ispalio metak u punu barutanu i sve koji su bili u blizini digao u vazduh.

Toga dana je ukupno na Čegru poginulo 4 000 srpskih vojnika, ali je na kraju izbrojano da je bilo 12 000 turskih žrtava. Osveta je bila jedino što su Turci mogli posle ovoga i zato su na putu ka Carigradu izvan Niša podigli kulu od odsečenih glava poginulih srpskih vojnika.

Foto: Wikipedia.org

Turci su shvatili da sa Srbima nije lako i ovo je trebalo da bude opomena za buduće naraštaje i sve ostale balkanske narode kako će proći svi koji se suprotstave.

Smatrali su da će ovo biti kazna i stalno podsećanje na poraz. Nisu očekivali da ćemo mi ovaj spomenik videti potpuno drugačije.

Za naš narod ovaj spomenik predstavlja, kao i vojvoda Sinđelić, simbol otpora i hrabrosti.

Kada se bitka završila Turski zapovednik Niša Haršid paša je naredio Srbima ćurčijama (zanatlije koji izrađuju garderobu od kože) da oderu prethodno odsečene glave, napune kožu pamukom i za to im je plaćao 25 groša. Te glave su poslate u Carigrad sultanu kao simbol pobede, a lobanje su ugrađene u četvorostranu kulu koja je sa spoljne strane bila obložena lobanjama.

Foto: Juznevesti.info

Strašan je utisak ona ostavljala na svakoga ko bi je video, a Srbi su noću kad su bili u prilici izvlačili lobanje i sahranjivali ih. Neke su lobanje propale zbog uticaja vremena tako da je danas sačuvano 58 lobanja koje se nalaze i dalje uzidane.

Kula je visoka 4,5 metra i u nju je zazidano 952 lobanje i to po 17 u 14 redova, a vremenom je postala simbol otpora i pojačavala želju za slobodom. To se i dogodilo 1878. godine kada je knez Milan Obrenović oslobodio Niš, nakon toga je kula nadstrešnicom zaštićena od propadanja.

Stevan Sinđelić nije zaboravljen kao ni njegovi vojnici. Ovaj vojvoda se školovao od dvanaeste godine za vojnika, a kao vojskovođa je bio omiljen među narodom i vojskom i dok je bio živ, a nakon smrti je ušao u legendu.

Želja turskog Haršid paše koji je izgubio mnogo vojnika u boju na Čegru bila je da pokori i kazni svirepo jedan narod i zato je sazidao ovu kulu. Njega je istorija zapamtila kao tvorca najmorbidnijeg spomenika na svetu, a spomenik je postao već više od dva veka mesto poštovanja predaka, njihove hrabrosti i rodoljublja.

Zdravka Todorović

Čitajte još

Kopaonik, raj za skijaše

Anita

Ormašice

Anita

Baštovanstvo, put do unutrašnjeg mira

Anita

Leave a Comment