Bahami, raj za turiste

Naše putovanje uskoro kreće. Da li si spreman? Želim da ti zagolicam maštu. Otkriću ti tajnu gde putujemo, ali moraš biti veoma strpljiv. Ostrvo o kojem ćemo pričati otkrio je Kristofer Kolumbo. Kada je zakoračio na ostrvo zatekao je indijsko pleme Taino.

Ostrvo gde putujemo zove se Bahami. Oni su jedno od atraktivnih destinacija, za razliku od drugih karipskih ostrva. Pst, otkriću ti jednu tajnu. Ako si ljubitelj avantura možda pronađeš deo ostrva koji nije istražen. Tada ćeš osetiti čari peskovite plaže. Naravno tu je i plavetno more kao i koralni grebenovi. Predivni delfini i puno šarenih tropskih ribica koje krase more. Ali moraš biti pažljiv česti posetioci su i ajkule.

Ono što želimo da posetiš dok smo na ostrvu sa tobom jeste:

  • Tajanstvene gusarske muzeje i puno divnih radnji.
  • Nacionalni park Inagva. Mesto ružicaste boje. Znaš li zašto ti to kažem? Jer je to dom puno flamingosa.
  • Harbor Ajland – mesto romantike i ružičastog peska.
  • Ket Ajland – mesto bahamske kulture i lokalne muzike.

Ne znam za tebe, ali ja sam veliki ljubitelj prirode. Ako si i ti, da li bi pošao na vožnju kajakom između sićušnih ostrva oko Eksume? Možda možemo istražiti olupine broda ili ako voliš da se uhvatiš u koštac sa strahom  predlažem da idemo na kupanje u zaliv Smol Houp. Tamo se nalaze tajanstvene plave rupe na obali.

Možemo roniti sa ajkulama. Ljubitelj si romantike? Voliš zalazak sunca? Imam ideju. Hajde da posetimo predivan Aravak, tu je pravo uživanje kada sunce roni u noć nad Antlantikom.

Lokalno stanovništvo organizuje divlje parade bilo bi predivno videti ih. Osećaš li taj predivan miris. Da li te zanimaju njihovi specijaliteti bahamske kuhinje? Conch  je na svim menijima, kremasta čorba, uštipci, razna variva i salate. Guava duff – dezert od guava koji se služi uz switsha sosom napravljen od limuna, šećera, ruma i rashlađenog piva. Preoručujemo ti kao aperitiv slatko pivo zvano Kalik, kao i punč sa rumom.

Nadam se da je i tebe ovaj raj za turiste fascinirao i da ga želiš posetiti i otkriti njegove tajne i čari. Bahami je ostrvo avanture, boja i puno života jednostavno poželiš zauvek uživati u njemu.

Katarina Radičević

Čitajte još

Salata sa celerom i jabukama

Anita

Akvarijumi i akvaristika

Anita

Feng Šui – moj izbor

Anita

Leave a Comment